Home Blog Voor- en nadelen van een e-bike

Voor- en nadelen van een e-bike

0
Voor- en nadelen van een e-bike

Tegenwoordig is een op de drie verkochte fietsen een elektrische fiets, ook wel een e-bike genoemd. De elektrische fiets is qua tempo vergelijkbaar aan een snorfiets of scooter, maar is een stuk milieuvriendelijker omdat er geen motor in de fiets zit en de fiets dus rijdt op elektriciteit. Veel fietsliefhebbers stappen massaal over van de normale fiets naar de elektrische fiets, aangezien deze veel voordelen met zich meebrengt. Natuurlijk zitten er naast deze voordelen, ook een aantal nadelen aan het hebben van een e-bike. Ben je van plan binnenkort een elektrische fiets te kopen? In dit artikel lees je de belangrijkste voor- en nadelen van de e-bike, die je kunnen helpen bij het maken van deze keuze.

Voordelen

Zoals ik in de inleiding al vermelde, gaat de elektrische fiets een stuk sneller dan een normale fiets en dit maakt de fiets ideaal voor lange afstanden. Je kunt gemakkelijk grote afstanden afleggen zonder vermoeid te raken. Dankzij de elektrische ondersteuning fiets je daarnaast ook een stuk lichter en comfortabeler, ook met tegenwind of wanneer je een berg op fietst. Dit maakt het fietsen dus een stuk gemakkelijker. Een ander belangrijk voordeel is natuurlijk dat de elektrische fiets erg milieuvriendelijk is. Woon je in de stad en pak je vaak de auto of de scooter naar je werk? Overweeg eens om over te stappen naar de e-bike. Het Federaal Milieuagentschap in Duitsland heeft berekend dat de CO2-uitstoot van een auto maar liefst 40 keer hoger is dan die van een e-bike.

Nadelen

Het aanschaffen van een elektrische fiets is een stuk duurder dan een gewone fiets. Hier staat echter tegenover dat je, als het goed is, minder vaak in de auto stapt en dat kan behoorlijk wat geld schelen. Denk maar eens aan de kosten van brandstof, verzekering, parkeren en belasting. Een e-bike is zeker een investering, maar heeft lage vasten lasten. Ook kun je ervoor kiezen om een tweedehands e-bike te kopen, in plaats van een gloednieuwe te kopen. Een ander nadeel van de e-bike is de capaciteit van de accu. Je moet er dus altijd aan denken om de accu op tijd op te laden, zodat je niet zonder komt te zitten. Fietsen zonder elektrische ondersteuning is bij veel e-bikes namelijk een stuk zwaarder dan bij een gewone fiets.

Overweeg je om een elektrische fiets aan te schaffen? Ga eens langs bij de fietsenwinkel om een proefrit te maken om te kijken of de e-bike bevalt.