
Het korset is een kledingstuk dat al vele eeuwen tot de verbeelding spreekt. Voor sommige vrouwen is het een ideaal kledingstuk om hun figuur tot uiting te laten komen. In het verleden werden ze eigenlijk alleen gedragen door rijke vrouwen uit welgestelde families. Deze waren vaak enorm strak en niet al te prettig om te dragen. Dat kon zelfs pijn en blijvende vervorming van de ribbenkast tot gevolg hebben. Gelukkig is het tegenwoordig helemaal anders. Bovendien kun je als vrouw gewoon zelf bepalen wat je aantrekt en zijn er nogal wat verschillende soorten korsetten beschikbaar. De laatste jaren is dit product weer bezig aan een opmars.
Nieuwe manieren om een korset te dragen
Korsetten hebben verschillende vormen en maten. Ook bedekken ze niet allemaal hetzelfde gedeelte van het lichaam. Je hebt korsetten die min of meer het hele bovenlichaam bedekken. Maar er zijn ook varianten die alleen om de taille zitten. Vrouwen vinden de laatste jaren steeds meer manieren om een korset op een creatieve manier te dragen. Ze combineren ze bijvoorbeeld met originele kledingstukken. Er zijn korsetten die onder de normale kleding worden gedragen. Maar er zijn ook modellen die erg modieus zijn ontworpen en die juist gezien moeten worden.
Korsetten met verschillende sluitingen
Niet elk korset is hetzelfde, en dat geldt dus ook voor de sluiting. In principe zijn er twee verschillende soorten. De ene zit op de rug en de ander aan de voorkant. Traditioneel gezien wordt een korset aangesnoerd met een koord of touw. Deze dient aan de achterkant aangetrokken te worden. Hierdoor heb je dus een tweede persoon nodig. Dit geeft je natuurlijk ook de mogelijkheid om een korset erg strak aan te snoeren. Tegenwoordig worden korsetten een stuk minder strak aangetrokken, om medische problemen te voorkomen. Daarom zie je nu veel meer korsetten met de sluiting aan de voorkant.
Een korset dragen uit medisch oogpunt
Sommige medische aandoeningen worden, gedeeltelijk, met een korset behandeld. Je kunt hierbij denken aan scoliose of na een buikwandcorrectie. Het is echter afgeraden om een korset permanent te dragen. De spieren van het lichaam kunnen daardoor verslappen omdat het korset al het werk voor hun doet. Dit kan ertoe leiden dat de spieren hun functie niet meer uit kunnen voeren.