Home Blog Hoe ver reikt de werkgeversaansprakelijkheid?

Hoe ver reikt de werkgeversaansprakelijkheid?

0
Hoe ver reikt de werkgeversaansprakelijkheid?

Als jou iets overkomt op de werkvloer dan is je werkgever daar in vrijwel alle gevallen voor aansprakelijk, zelfs als het (deels) je eigen schuld is. Het is namelijk diens verantwoordelijkheid om jou goed te instrueren, zodat jij je werk zowel goed als veilig kunt uitvoeren. Ook moet deze je voorzien van tools die jou helpen bij het veilig uitvoeren van je werk, of het nu om bureauwerk gaat of om het tillen van zware voorwerpen. Werkgeversaansprakelijkheid houdt in feite in dat je werkgever verantwoordelijk gesteld kan worden als er sprake is van een ongeval op de werkvloer. Als je (blijvende) fysieke schade hebt opgelopen kun je dus een vergoeding eisen, welke je middels een letselschade specialist kunt aanvragen.

Wat doet een letsel specialist/advocaat precies?

In de meeste gevallen is een letsel specialist advocaat van beroep. Advocaten weten immers alles over werkgeversaansprakelijkheid, en hebben veel ervaring met het behandelen van zaken waarbij sprake is van (zowel lichamelijk als geestelijk) letsel. Als jij jouw werkgever aansprakelijk wilt stellen voor de schade die je op de werkvloer hebt opgelopen, dan moet je dus een advocaat in de arm nemen. Het beste kies je voor iemand die zich specifiek richt op letselschade-zaken. Dan weet je namelijk zeker dat diegene tot in detail weet waar je recht op hebt, en in staat is voor jou het onderste uit de kan te halen.

Wat te doen bij een bedrijfsongeval?

Op het moment dat er zojuist een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden – hoe klein of groot ook –  is het natuurlijk van belang om eerste hulp te verlenen of een andere hulpverlener in te schakelen. Het is slim om direct foto’s te nemen van de plek waar het is gebeurd, en getuigen te vragen of ze een verklaring willen afleggen. Dit vergemakkelijkt op een later moment de procedure. Zeker als de werkgever weigert om de aansprakelijkheid te aanvaarden is het belangrijk dat er getuigen zijn die precies hebben gezien wat er is gebeurd. Zodra je een letselschade specialist inschakelt zal ook deze je vragen of er mensen zijn die kunnen verklaren dat het buiten jouw schuld om gebeurde. Als dat tenminste het geval was.

Wanneer betreft het werkgeversaansprakelijkheid?

Als bewezen kan worden dat het ongeval is gebeurd doordat de werkomstandigheden niet optimaal waren, of doordat de instructies niet duidelijk waren, geldt de volledige werkgeversaansprakelijkheid. In dat geval moet deze jou een passende vergoeding uitbetalen. De hoogte daarvan is uiteraard afhankelijk van de ernst van het incident, en hoeveel klachten je eraan hebt overgehouden.