
Sommige mensen weten al van jongs af aan wat voor beroep zij willen uitoefenen. Anderen, zoals ik, hebben juist geen idee en moeten verschillende dingen leren en uitproberen om erachter te komen welk beroep hen goed ligt. We willen natuurlijk allemaal werk doen wat we leuk vinden, al helemaal met de huidige pensioenleeftijd. Ben jij op zoek naar een opleiding die goed aansluit bij jouw interesses, dan ben je wellicht overweldigd door alle mogelijkheden. In deze blog lees je meer over een opleiding tot constructiemedewerker.
Wat doe je als constructiewerker?
Als constructiewerker zal je bij verschillende bedrijven binnen de metaalproductenindustrie aan de slag kunnen. Vaak is dat bij een constructiebedrijf, plaatwerkbedrijf, machinebouwer of bedrijf in de scheepsbouw of transportmiddelenindustrie. Jouw werkzaamheden als constructiewerker zijn vooral constructie-, plaat- of isolatieplaatwerk waarbij je verschillende technieken gebruikt, zoals het buigen, kantelen, walsen, boren, snijden, lassen en zagen van verschillende materialen. Je zal vooral werken met aluminium, roestvast staal en staal. De werkopdrachten die je van de leidinggevende krijgt, dragen vaak bij aan de productie van bijvoorbeeld een brug of opslagtank. Ook zal je wel eens een machine moeten besturen, zoals een verreiker.
Een verreiker besturen
Een verreiker is een voertuig waarmee je zware lasten kunt tillen en verplaatsen. Deze voertuigen zijn onder te verdelen in twee typen, namelijk starre verreikers en verreikers met roterende arm. Het verschil zit in de rotatie van de telescooparm. Bij een starre verreiker kun je de telescooparm niet ronddraaien, bij een roterende arm kun je deze juist wel draaien, wel 360 graden. Een verreiker kun je prima gebruiken op een ruw terrein en kan wel tot twintig meter hoog reiken. De machine heeft dus een erg groot bereik – zoals de naam al doet vermoeden. De veelzijdigheid van een verreiker zit ‘m in de mogelijkheid om verschillende opzetstukken te bevestigen. Hiermee kun je de machine voor een groot aantal verschillende klussen gebruiken.
De opleiding tot constructiewerker
Om een constructiewerker te worden, moet je een opleiding volgen. Deze opleiding wordt aangeboden op MBO niveau 3. Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten die nodig zijn bij het samenstellen van staalconstructies en machineconstructies. Je bouwt kennis op van de eigenschappen van verschillende materialen zodat je de beste constructies kunt maken. Daarnaast leer je omgaan met verschillende machines en apparatuur, die je nodig hebt om de eerder genoemde technieken uit te kunnen voeren. Ook niet onbelangrijk, is de toepassing van veiligheidseisen en -normen. Deze komen dan ook aan bod tijdens de opleiding. De opleiding duurt in totaal 2 tot 3 jaar.