Home Blog Waar zijn ze gebleven, de iconische LP-hoezen?

Waar zijn ze gebleven, de iconische LP-hoezen?

0
Waar zijn ze gebleven, de iconische LP-hoezen?

Het zijn collectors items geworden, de ionische LP hoezen van weleer. Muziek nemen we tegenwoordig vooral digitaal af en een LP hoes wordt al lang niet meer gemaakt. LP hoezen waren meer dan verpakkingszakjes van een plaat. Heel veel meer zelfs. Er zijn mensen die een LP aanschaffen vanwege de hoes, en dus niet eens zozeer om de muziek.

LP hoezen verdwenen eigenlijk al door de komst van de CD

LP hoezen verdwenen al min of meer toen de CD kwam. Ze waren er nog wel, maar vooral veel kleiner en amper nog zichtbaar. Tegenwoordig koop je LP hoezen alleen nog op markten of bij de antiquair. En wat zijn er een legendarische LP hoezen geweest. Ze gaven een plaat wat extra’s en aan de hoes herkende je in bepaalde gevallen meteen al de artiest. LP hoezen waren creatieve kunstwerken. Ze vertelde iets over de uitvoerende en over de nummers. Soms overigens ook helemaal niet. Dan waren ze er om bijvoorbeeld te shockeren om zo extra aandacht voor de LP te genereren. 

De meest bekende LP hoezen, wie kent ze niet?

Bekende LP hoezen? Wat dacht je van het achterwerk van Bruce Springsteen en de Amerikaanse vlag op de hoes van Born in the USA? En wat dacht je van de blote vrouwen die zichtbaar waren op de hoes van Electric Ladyland, een LP van Jimi Hendrix? Ook Grace Jones bleek geweldig wat betreft de LP hoezen. Op Nightclubbing is ze te zien in kenmerkende stijl en met een sigaret in de mondhoek. Typisch Grace Jones.

Denk maar eens aan Abbey Road van The Beatles

Bekend zijn zeker ook de getekende hoezen van Iron Maiden terwijl de Nederlandse band Doe Maar ook nog wel eens uit wilde pakken met zeer kleurrijke LP hoezen. Denk in dat kader maar eens aan Skunk. The Beatles en hun Abbey Road. Wie kent niet de hoes dat de vier sterren het bekende zebrapad oversteken. Sommige artiesten hielden het ook vooral simpel. L.L. Cool J. bijvoorbeeld. Hij bracht het album Radio uit. En op de LP hoes zag je dan ook – heel simpel- een foto van een radio. 

Goed zoeken en veel geld

Met de sterke digitalisering van muziek is de LP hoes verdwenen. En eigenlijk is dat gewoon ontzettend jammer. Gelukkig vind je ze nog wel, al moet je dan wel goed zoeken en betaal je alleen al voor een lp hoes – dus zonder muziek- aanzienlijk veel geld.